Principalele afectiuni ORL

Sforaitul si apneea in somn cauze si tratament
Somnul este o parte a corpului uman, care induce acestuia o stare de repaus si refacere. Somnul este o trecere ciclica prin doua faze: somn REM si somn non-REM. Fiecare persoana necesita un anumit numar de ore de somn, in functie de varsta. Odata ce inchide ochii, omul trece printr-o serie de fenomene fizice: eliminare toxine, miscari bruste, dar si psihice: visele, premonitiile.
Acestea sunt completate sau intrerupte de cele mai multe ori de diverse afectiuni: apneea in somn, deviatia de sept nazal, sforaitul (ronhopatia).
Apneea in somn este o afectiune ce se intalneste relativ frecvent in populatie, in care pacientului i se opreste respiratia periodic in timpul somnului. Tratamentul pentru apnee in somn consta in medicatie, interventii chirurgicale, folosirea unor aparate speciale.
Sforaitul (ronhopatia), cea mai frecventa afectiune din timpul somnului, reprezinta zgomotul facut in timpul somnului de vibratia tesuturilor din gat in timpul respiratiei. Cateodata sforaitul poate indica existenta unei boli grave alteori este doar deranjanta pentru persoana cu care dormiti. Aproximativ 50% dintre adulti sforaie ocazional.
Daca sforaitul apare in majoritatea noptilor (sforait habitual) din cursul unei luni atunci este necesar sa i se acorde atentie si sa se faca un consult de specialitate (ORL). Tratamentul pentru sforait se bazeaza pe anumite schmbari de obiceiuri, de la anumite medicamente, spray-uri, benzi, proteze pana la interventii chirurgicale (tratare polipi, amigdale etc.).

Deviatia de sept nazal, simptome si tratament
Deviația septului nazal reprezintă curbura sau devierea spre lateral a peretelui de pe mijlocul nasului care desparte nasul în cele două fose nazale. Septul nazal are structura de rezistență formată din cartilaj asezat intr-un cadru osos, tapetate pe ambele parti cu mucoasa. Deviatia septala se produce in general din doua motive: nepotrivirea intre dimensiunea cartilajului si dimensiunea cadrului osos in care acesta sta si traumatisme ale nasului. Simptomele deviatiei septale se pot trata medicamentos sau cel mai frecvent prin operatie de deviatie de sept.
Sindromul apneei in somn
Apneea in somn este o afectiune ce se intalneste relativ frecvent in populatie si in care pacientului i se opreste respiratia periodic in timpul somnului. Aceste blocaje de respiratie pot aparea de la de cateva ori pana la sute de ori pe noapte.
Deviatia de sept nazal
Deviatia septului nazal poate da simptome ca infundarea nasului, sforait, senzatia de secretie in spatele nasului, durere de cap, formarea de cruste intranazale, scaderea capacitatii de a simti mirosuri sau poate precipita aparitia altor afectiuni ca sinuzita, otita, sindrom de apnee in somn.
Tratamentul pentru sforait (ronhopatia)
Aproximativ 50% dintre adulti sforaie ocazional. Daca sforaitul dumneavoastra apare in majoritatea noptilor (sforait habitual) din cursul unei luni atunci este necesar sa ii acordati atentie si sa faceti un consult de specialitate (ORL).
Doresti sa faci o programare? Completeaza acest formular.
Consultatiile, investigatiile si interventiile chirurgicale au loc in spitalul Euroclinic, Reteua Privata de Sanatate Regina Maria
Programeaza-te!