- Generalitati
- Adenoidectomia clasica
- Adenoidectomiei cu Shaverul
- Concluzii
Cuprins articol:
Avantaje ale adenoidectomiei cu shaverul sub control endoscopic fata de adenoidectomia clasica (operatia pentru polipi)
Adenoidectomia sau operatia de polipi, cum este denumita popular, se indica si se practica atunci cand copilul are unul sau mai multe din simptomele:
- respiratie predominant pe gura,
- sforait,
- oprirea respiratiei periodic in timpul somnului,
- otite medii repetate (3-4 episoade in 12 luni),
- episod de otita ce tine peste 1 luna
- deformarea palatului dur si a dentitiei cu instalarea faciesului adenoidian.
Adenoidectomia clasica
Descrierea adenoidectomiei clasice:
Adenoidectomia clasica – indepartarea tesutului adenoidian (popular: polipi) – folosind chiureta Beckman fara controlul vizual al cavumului (spatele nasului) in timpul exciziei, urmata de hemostaza.
Avantaje:
- timp scurt al operatiei
Dezavantaje:
- rezectie oarba care duce in aprox 50% din cazuri la lasarea de tesut rezidual adenoidian in cavum ce face ca la aprox 25% din cazuri simptomele sa reapara. Conform unui studiu ( http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20078531 ) efectuat in 2009 intr-o clinica din Australia pe 425 de pacienti la care s-a efectuat adenoidectomie clasica, 68% dintre ei aveau tesut adenoidian restant vizibil la o nazofibroscopie si 24% dintre ei aveau obstructie nazala semnificativa.
- Posibilitatea de lezare a structurilor functionale din cavum precum orificiile tubare care pot duce ulterior la aparitia unor afectiuni otice;
- Imposibilitatea de a accesare a locurilor dificile (in jurul trompelor lui Eustachio si cadrul coanal) care duce la cresterea ratei de recidiva.
Adenoidectomiei cu Shaverul sub control vizual direct endoscopic
Descriere
Shaverul este un instrument chirurgical care permite indepartarea unui tesut prin rotirea precisa a unei lame aflata intr-o canula conectata la o piesa de mana ce este conectata la randul ei la un motor controlat printr-o pedala si la un aspirator chirurgical. Canula este formata din doua parti. O parte exterioara netaioasa cu o deschidere laterala si o parte interioara care are o deschidere laterala similara cu margini taioase care taie si absoarbe tesutul moale ce este aspirat in deschiderea laterala. Partea exterioara netaioasa a canulei protejeaza structurile vitale si doar tesutul moale care este necesar sa fie scos este taiat si aspirat. Asadar acest instrument este construit pentru precizie si siguranta.
Adenoidectomia cu shaverul sub control endoscopic reprezinta indepartarea tesutului adenoidian (polipilor) utilizand un endoscop pentru vizualizarea directa a actului operator si a unui shaver pentru indepartarea precisa a tesutului adenoidian din locuri greu accesibile chiuretei clasice urmata de hemostaza.
Dezavantaje :
- timp cu putin mai mare al operatiei (cu aproximativ 5-10 minute fata de operatia clasica de polipi). Un studiu ( http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18720070 ) efectuat intr-o clinica din Italia a stabilit ca adenoidectomia cu chiureta dureaza in medie 9.1 min (timp chirurgical efectiv) iar adenoidectomia completata cu Shaverul dureaza in medie 14.6 minute (timp chirurgical efectiv).
Avantaje:
- rezectie sub control vizual al tesutului adenoidian care elimina posibilitatea lezarii structurilor functionale din cavum precum orificiile tubare.
- posibilitatea de a accesa locuri dificile in care se afla tesut adenoidian ca peritubar si cadrul coanal fapt care duce la scaderea ratei de recidiva.
- Posibilitate de hemostaza precisa care duce la scaderea riscului de sangerare postoperatorie. In acelasi studiu din 2009 efectuat intr-o clinica din Italia toti cei143 de pacienti din studiu nu au avut hemoragie postoperatorie sau orice alte complicatii si dupa o urmarire medie de aproximativ 24 de luni la niciunul dintre ei nu s-a constatat recidiva simptomelor sau a polipilor (vegetatiilor adenoide).
Concluzii
Asadar, adenoidectomia – excizia vegetatiilor adenoide (denumiti popular polipi) – cu Shaverul sub control endoscopic este o metoda sigura cu mai putine riscuri postoperatorii si cu o rata de recidiva semnificativ mai mica fata de metoda clasica.
Aceasta metoda moderna este indicata mai ales pentru copiii la care operatia este necesara din cauza repetatelor otite medii deoarece shaverul permite deblocarea cat mai precisa a trompei lui Eustachio, fara lezarea ei.