Ce este testul de somn si care este utilitatea lui
Testul de somn sau poligrafia respiratorie il ajuta pe medicul chirurg ORL pentru stabilirea tipului de sindrom de apnee in somn cat si gravitatea acestuia. Prin aceasta investigatie se stabileste si severitatea sforaitului si daca aparitia acestuia este dependenta de o anumita pozitie in somn.
Testul de somn este recomandat atunci cand pacientul prezinta unul din simptomele sindromului de apnee in somn:
- sforait,
- perioade de opriri ale respiratiei in somn,
- somn neodihnitor,
- oboseala in cursul zilei,
- adormit la volan,
- adormit in situatii monotone,
- dureri de cap matinale,
- dureri de gat matinale.
Cateva din simptome sunt de obicei semnalate de anturaj.
Cu se efectueaza testul de somn
Testul de somn se efectueaza prin purtarea unui aparat pe perioada unei nopti care inregistreaza cu ajutorul unor senzori cativa parametrii ce ne ajuta sa punem diagnosticul. Astfel, se inregistreaza sforaitul, fluxul de aer ce trece prin nas, miscarea cutiei toracice si a abdomenului in timpul respiratiei, concentratia de oxigen din sange, pulsul si pozitia corpului in timpul somnului.
Pe baza acestor inregistrari care se descarca intr-un computer se intocmeste un raport care ofera o vedere de ansamblu asupra evenimentelor respiratorii din timpul somnului si efectele acestora asupra oxigenarii sangelui.
Efectuarea investigatiei nu necesita pregatire speciala si este de preferat sa se faca la domiciliul pacientului astfel incat sa inregistram un somn obisnuit al pacienului, neperturbat de dormitul intr-un mediu strain si poate inconfortabil pentru pacient. Nu trebuie sa se consume bauturi alcoolice sau sa se ia sedative in seara testarii.
Cu ajutorul acestei proceduri medicale, medicul chirurg orl poate constata severitatea celor mai frecvente afectiuni ORL cauzate in principal de sindromul de apnee in somn. Fie ca este vorba de sforait, dureri de cap, de gat, respiratie ingreunata, nas infundat, testul de somn isi manifesta o reala utilitate in Chirurgia ORL.