deviatia de sept nazal

Deviatia de sept nazal simptome si tratament

Deviatia de sept nazal sau deviatia septala reprezintă curbura sau devierea spre lateral a peretelui de pe mijlocul nasului care desparte nasul în cele două fose nazale. Septul nazal are structura de rezistență formată din cartilaj asezat intr-un cadru osos, tapetate pe ambele parti cu mucoasa.

Cei mai multi oameni au septul nazal deviat. Acesta deviatie a septului nazal se produce in general din doua motive:

  • nepotrivirea intre dimensiunea cartilajului si dimensiunea cadrului osos in care acesta sta si
  • traumatisme ale nasului:
  1. mini-traumatisme aparute in perioada de crestere si modificare a craniului care tine pana la finalul adolescentei (aceste mini-traumatisme nu duc la fractura imediata a componentelor dar duc, in perioada de crestere, la o dezvoltare anormala a componentelor septului nazal) sau
  2. traumatisme mai puternice aparute dupa aceasta perioada ce duc la fracturarea componentelor septale cu devierea acestora de la linia mediana.

Deviatia de sept nazal poate da simptome ca infundarea nasului, sforait, senzatia de secretie in spatele nasului, durere de cap, formarea de cruste intranazale, scaderea capacitatii de a simti mirosuri sau poate precipita aparitia altor afectiuni ca sinuzita, otita, sindrom de apnee in somn.

Se pare ca deviatia septului nazal nu se agraveaza dupa incetarea cresterii si modificarii craniului (la sfarsitul adolescentei), totusi deviatia septului nazal poate afecta si tapetul interior al nasului si componentele care tin de peretii laterali ai nasului (cornetele nazale inferioare) in sensul ingrosarii acestora ceea ce duce la diminuarea fluxului de aer pe nas si la aparitia infundarii nasului. Deviatia de sept nazal afecteaza tapetul interior al nasului prin faptul ca produce o perturbare a fluxului de aer favorizand ca anumite zone ale mucosei nazale sa fie neventilate si altele sa fie excesiv ventilate.

Deviatia septului nazal este de mai multe tipuri ( anterioara, posterioara, bazala, inalta, medie, in „sticla de ceas” sau in „C”, complexa sau in „S”) si in functie de tipul si dimensiunea acesteia provoca unele din simptome mai degraba decat altele.Deviatia de sept nazal simptome si tratament

Deviatia septala se evalueaza prin examenul clinic ORL obisnuit si cel mai bine prin efectuarea unei endoscopii nazale.

Rezolvarea acestei afectiuni este posibila doar printr-o interventie chirurgicala orl (Septoplastia endoscopica fara tamponament nazal postoperator).

Etichete:
nov. 23, 2015 |