- Generalitati
- Cauze
- Investigatii principale
- Tratamentul pentru sforait
Cuprins articol:
Ce poate aduce sforaitul
Sforaitul este zgomotul facut in timpul somnului de vibratia tesuturilor din gat in timpul respiratiei. Cateodata sforaitul poate indica existenta unei boli grave alteori este doar deranjanta pentru persoana cu care dormiti.
Aproximativ 50% dintre adulti sforaie ocazional. Daca sforaitul dumneavoastra apare in majoritatea noptilor (sforait habitual) din cursul unei luni atunci este necesar sa ii acordati atentie si sa faceti un consult de specialitate (ORL).
Cauzele sforaitului
Multi factori pot provoca sforait habitual precum anatomia gurii, gatului si nasului dumneavoastra, consumul de alcool, atacurile de alergie sau cresterea in greutate.
Somnul are o structura fazica bine definita formata din 5 faze (1 si 2 somn superficial, 3 si 4 somn profund si faza REM) prin care trecem fiecare dintre noi de fiecare data cand dormim.
In momentul in care trecem dintr-un somn superficial intr-un somn profund muschii gatului si gurii se relaxeaza astfel incat lasa sa cada valul palatin, amigdalele, baza limbii sau alte structuri moi din gat in calea fluxului de aer cand respiram. Aceste structuri vibreaza atunci cand trece fluxul de aer pe langa ele dand nastere zgomotului deranjant al sforaitului.
Cresterea in greutate participa la aparitia sforaitului prin faptul ca tesutul adipos se depune si pe structurile din gat (val palatin, baza limbii) ingustand filiera respiratorie si facand aceste structuri sa vibreze mai tare.
Consumul de alcool sau sedative inainte de culcare duce la o relaxare accentuata a musculaturii in timpul somnului ducand la o mai mare posibilitate ca tesutul moale din gat sa vibreze in timpul respiratiei dand sforait.
Infundarea nasului data de diverse boli (deviatii de sept, rinite cronice, alergii, polipi nazali) duce la deschiderea gurii in timpul somnului cu caderea limbii in spatele gatului ce blocheaza fluxul respirator pe de o parte si la trecerea aerului pe gura ce face sa vibreze structurile moi din gat pe de alta parte. Totodata infundarea nasului duce la colapsabilitatea mai mare a structurilor moi din gat.
Complicatiile aduse de sforait
Daca toate mecanismele de mai sus sunt accentuate se poate sa se ajunga la opriri periodice ale respiratiei in timpul somnului ceea ce defineste sindromul de apnee in somn, o boala grava ce necesita tratament prompt si care la randul ei da complicatii cardiovasculare (risc crescut de a face hipertensiune arteriala, accident vascular cerebral, infarct miocardic), pulmonare, endocrine si metabolice.
Cum aflam daca sforaiti sau aveti sindrom de apnee in somn? (investigatii necesare)
Cei care sforaie sunt de obicei anuntati de cei cu care dorm ca sforaie si ca sforaitul lor este deranjant. Totodata cei care sforaie puternic pot remarca si alte semne ca somnolenta si oboseala in cursul zilei, scaderea capacitatii de concentrare si memorare, scaderea libidoului, tendinta de a adormi in situatii plictisitoare.
Asa cum suntem diferiti intre noi la fel si pacientii care sforaie o fac prin mecanisme diferite, implicate fiind diferite structuri din cele mentionate anterior, individual sau in combinatii diverse. Tratamentul sforaitului se poate face in mai mult feluri, insa pentru ca un tratament sa fie si eficient este necesara diagnosticarea cat mai exacta a modului particular in care sforaitul ia nastere.
In primul rand se face un examen clinic ORL urmat de o fibroscopie cu ajutorul carora cautam boli ce blocheaza sau misoreaza calea respiratorie superioara sau boli ce ne sugereaza ca pot accentua ingustarea caii respiratorii in timpul somnului. In timpul fibroscopiei pacientul/a este rugat/a sa faca diverse manevre cu ajutorul carora incercam sa reproducem sforaitul pentru a vedea locul cel mai probabil de producere al zgomotului in timpul somnului.
Testul de somn este investigatia ce cauta sa observe si sa inregistreze evenimentele respiratorii (sforait, opriri ale respiratiei, scaderi ale concentratiei oxigenului in sange) din timpul somnului si pozitia corpului la momentul aparitiei acestor evenimente. Investigatia se face cu ajutorul unui aparat ce vi se da acasa pentru a inregistra anumiti parametrii respiratori in timpul somnului dintr-o noapte.
Primele doua investigatii sunt pentru descoperi daca nu cumva sunt afectiuni grave care se manifesta prin sforait (formatiuni tumorale de cavum, faringe, hipofaringe, sindrom de apnee in somn).
Investigatia de baza pentru diagnosticul locului in care se produce sforaitul este fibroscopia in somn. Aceasta se mai numeste fibroscopia sau endoscopia flexibila in somnul indus medicamentos. De ce este investigatia de baza in sforait? Pentru ca observa direct mecanismul de producere al zgomotului in timpul relaxarii musculare ce se produce atunci cand dormim.
De ce tratam sforaitul?
Sforaitul are un impact important asupra relatiilor personale si deseori perturba somnul partenerilor ducand la oboseala, somnolenta excesiva si scadere a calitatii vietii. Sunt studii care sugereaza ca sforaitul poate afecta direct sanatatea sforaitorului dar acestea nu sunt atat de clar argumentate ca in cazul sindromului de apnee in somn.
Tratamentul pentru sforait are urmatoarele optiuni
Tratamentul pentru sforait conservator include scaderea in greutate, evitarea dormitului pe spate (mai ales daca la poligrafia respiratorie in somn se observa ca sforaitul si evenimentele respiratorii apar mai ales la dormitul pe spate), evitarea alcoolului si tratamentelor sedative (cresc relaxarea musculara si duc la colapsabilitate mai mare a tesuturilor din gat). Slabitul poate ameliora sforaitul si sindromul de apnee in somn dar beneficiile sunt dependente de numarul de kilograme pierdute.
La anumiti pacienti cu sforait se mai pot folosi si dispozitive pentru avansare mandibulara daca in urma investigatiilor se observa ca acestia beneficiaza de pe urma folosirii acestora.
Tratamentul chirurgical trebuie sa se adreseze zonelor care sunt responsabile de aparitia vibratiei. Exista mai multe proceduri care au scopul de a opri sforaitul prin a stabiliza si largi calea respiratorie la nivelul diverselor regiuni ale nasului si gatului. Asa cum am spus mai sus si cum arata si studiile efectuate, de obicei, de aparitia sforaitului la un pacient sunt responsabile mai mult de o regiune, astfel incat sunt absolut necesare identificarea si tratamentul fiecarei regiuni in parte pentru obtinerea rezultatelor dorite si asteptate.