Somnul este o stare activa (nu pasiva) in care constienta este suspendata partial si activitatea fizica este scazuta, stare in care organismul isi incetineste metabolismul si se repara. Aceasta stare este critica pentru sanatatea mentala si fizica. Somnul este o trecere ciclica prin doua faze de somn: somn REM si somn non-REM.

Somnul non-REM este format din 4 stadii notate in ordinea profunzimii somnului.

Somnul REM (rapid eye movement) este faza de somn in care sistemul nervos central are o activitate intensa cu crestere in metabolismul creierului si este insotit de vise. In timpul somnului REM musculatura corpului este aproape paralizata (in afara de musculatura ochilor si cea cu care respiram), paralizie care serveste pentru ca sa nu putem sa ne miscam in timpul si la impulsul viselor. In acesta faza a somnului se presupune ca ne reformam memoria si ne consolidam informatiile noi adunate in ziua respectiva. Faza de somn de tip REM apare dupa o trecere prin stadiile de somn de tip non-REM cu o structura relativ bine determinata, de aceea fragmentarile somnului date de diverse afectiuni duc la destructurarea ciclului de succesiune al stadiilor somnului cu consecinte grave asupra sanatatii fizice si psihice a pacientului.

In timpul unei nopti fiecare dintre noi trece succesiv prin stadiile si fazele de somn:

somnul

In sindromul de apnee in somn, din cauza opririlor frecvente ale respiratiei, acest ciclu al stadiilor de somn se destructureaza si pacientul nu mai reuseste sa atinga stadiile de somn profunde care sunt necesare odihnei si obtinerii beneficiilor somnului normal.

somnul-2

mart. 13, 2016 |