- Generalitati
- Tipuri
Cuprins articol:
Operatia de deviatie de sept nazal poarta numele de septoplastie endoscopica si este interventia chirurgicala prin care se indreapta deviatia de sept nazal..
Indreptarea septului nazal deviat se recomanda daca:
- deviatia septala produce simptome (infundarea nasului, diminuarea capacitatii de a simti mirosurile),
- deviatia septului nazal atinge peretele lateral al nasului si da dureri de cap,
- duce la producerea de alte afectiuni (sinuzite, otite medii, sforait, apnee in somn) sau
- are potentialul de a produce complicatii organelor dependente de functionalitatea nasului ca sinusurile nazale si urechile, mai ales in situatii speciale ca zborul cu avionul sau scufundari.
Aceasta interventie chirurgicala se face de obicei concomitent cu un tip de turbinoplastie (turbinoplastii) (micsorare a cornetelor nazale inferioare) deoarece septul nazal deviat face, de obicei, sa creasca in dimensiuni cornetele nazale inferioare.
Este foarte important ca inainte de orice interventie chirurgicala pentru dezobstructie nazala este necasar sa fie facuta o endoscopie nazala rigida pentru evaluarea tuturor patologiilor ce pot da aceste simptome.
Metodele operatiei de deviatie de sept nazal
Pentru corectarea deviatiei de sept nazal, operatia chirurgicala de deviatie de sept nazal dispune de 2 tipuri de realizare:
- Septoplastie urmata de tamponament nazal postoperator:
In timpul operatiei, dupa corectarea crestelor sau curburilor septului nazal, de obicei se monteaza in ambele fose nazale tampoane ce mentin pe mijloc septul nazal operat. Tampoanele nazale se mentin in nas intre 24 si 72 de ore postoperator. In aceste 24-72 de ore nasul este complet blocat de tampoane (chiar daca se folosesc tampoane cu tub deoarece in experienta mea acestea se blocheaza la cateva ore postoperator) iar pacientul resimte o presiune la nivelul nasului pe perioada tamponarii. Datorita evolutiei tehnologice a materialelor din care sunt facute tampoanele nazale moderne momentul scoaterii tampoanelor din nas nu este dureros insa exista o senzatie neplacuta.
2. Septoplastie endoscopica fara tamponament nazal postoperator
In cadrul operatiei de deviatie de sept prin metoda septoplastiei endoscopice fara tamponament nazal postoperator medicul chirurg orl utilizeaza endoscopul operator ce ii permite o mai buna vizualizare a elementelor ce trebuie corectate si aplic o metoda de mentinere pe mijloc a septului nazal operat fara a se mai utiliza tampoane nazale, motiv pentru care pacientul respira pe nas imediat postoperator, nu are dureri postoperatorii, nu are senzatia de presiune care era data de tamponamentul nazal si nu trebuie indepartat nimic din nas postoperator.
Intainte de interventia chirurgicala se fac analize de sange si pacientul are un consult cu medicul anestezist pentru a ne asigura ca interventia se poate face in deplina siguranta. Pacientul se externeaza in 24 de ore dupa operatie si urmeaza sa mai vina la cateva controale postoperatorii pana cand interiorul nasului este complet vindecat. Se poate relua activitatea obisnuita in 2-3 zile postoperator (atata timp cat acesta activitate nu presupune efort fizic intens).
Interventia chirurgicala nu provoaca vanatai sau umflaturi si nu schimba cu nimic aspectul exterior al nasului. Pacientul nu va avea incizii vizibile din exterior. Daca se doreste schimbarea aspectului exterior al nasului trebuie facuta o rino-septoplastie, interventie ce se desfasoara in colaborare cu chirurgul plastician.