- Introducere
- Tipuri
Cuprins articol:
Definitie
Este interventia chirurgicala prin care se micsoreaza cornetele nazale inferioare (turbine inferioare).
Cornetele nazale (inferioare, medii si superioare) sunt structuri ce sunt atasate peretelui lateral al nasului formate dintr-o lama osoasa fina acoperita de mucoasa ce contine multe vase de sange. Cornetele nazale inferioare sunt cele mai voluminoase si ele se pot mari si micsora in functie de necesarul de incalzire si umidificare a aerului care trece prin nas spre plamani. Astfel, daca aerul este uscat si rece (asa cum este in mediul cu aer conditionat) cornetele nazale inferioare se vor mari in dimensiuni pentru a umidifica si incalzi aerul pentru plamani si pacientul va resimti nasul infundat.
Pacientii care au cornetele nazale inferioare marite, care resimt nasul infundat pe o perioada lunga de timp si care nu raspund la tratamentul medicamentos pot beneficia de pe urma unei turbinoplastii inferioare.
Pentru reducerea dimensiunilor cornetelor nazale inferioare in acest moment se utilizeaza mai frecvent doua metode: sectionarea cu microdebriderul sau cauterizarea cu radiofrecventa.
Cele doua metode au avantaje si dezavantaje.
Turbinoplastia inferioara prin sectionarea partiala cu microdebriderul a cornetelor nazale inferioare necesita tamponament nazal postoperator si anestezie generala insa rezultatele sunt mai stabile in timp. Pentru a face acest tip de interventie este nevoie de o zi de internare.
Turbinoplastia inferioara cu radiofrecventa nu necesita tamponament nazal postoperator, se poate efectua si cu anestezie locala (daca se alege aceasta metoda de anestezie nu este nevoie de internare), se poate face in mai multe sedinte insa rezultatul final apare in mai mult timp de la interventie (dupa aproximativ 3 saptamani – o luna) si acest rezultat nu este la fel de stabil in timp ca la metoda anterioara. Pacientul nu are niciun discomfort cu aceasta metoda deoarece nu avem nimic de scos din nas postoperator. Trebuie retinut la aceasta metoda ca in primele zile postoperator este posibil ca nasul sa fie putin mai infundat ca inainte si ca desfundarea nasului se va realiza treptat, in timp (in maxim o luna).
Aceste interventii chirurgicale se pot efectua si concomitent cu alte interventii chirurgicale ale nasului si sinusurilor ca septoplastii, rino-septoplastii, interventii chirurgicale endoscopice pentru sinuzite.
Inainte de interventiile prezentate mai sus pacientii trebuie sa nu ia aspirina sau ibuprofen cu cel putin o saptamana inainte, sa nu fie raciti sau sa aiba o alta afectiune acuta in curs de derulare. In plus, doamnele trebuie sa isi programeze aceste tipuri de interventii astfel incat sa nu se suprapuna peste perioada menstruala.